Taekwondo
Salim Omar

MTK legendárium | 288. rész

Publikálva: 2023.08.28 Frissítve: 2023.08.27 MTK Budapest

Az MTK-alapító Szekrényessy Kálmán élete. „A női korcsolyasport első népszerűsítője volt” 69. rész.

Az MTK-alapító Szekrényessy így folytatja 1883-as sporttörténeti beszámolóját:
Azután évek hosszú során keresztül nem csatoltam korcsolyát lábamra: úgy, hogy midőn a gácsországi [galíciai] végtelen-hosszú pályának látszó tavakra kerültem, szinte szokatlannak tűnt föl nekem e sportnem űzése.  

Azóta végigsiklottam a négy óriási területű svéd tó jégtükrén, versenyt futottam a szellővel a Lagoda beláthatatlan jégsíkján, korcsolyáztam Szent-Pétervár gyönyörű jégpályáin, a moszkvai tavakon, Párizs előkelő jegén, Svájc tengerszemein, majd ismét föl kellett hagynom e testedző sport gyakorlásával – jéghiány miatt. Mikor azután ismét korcsolya került lábaimra, azt kellett tapasztalnom, hogy nálam még lánykák is jobban tudnak korcsolyázni. Csakhogy e sport is olyan, minő az úszás, aki egyszer abban kitűnt, szerfölött könnyen gyakorolhatja be magát abba. Az idén hát ismét, csaknem úgy korcsolyázom, miként »híres« koromban: s azért csak reggelenkint járok a jégre, mikor legföllebb műértők méltatják az embert megfigyelésre, de nem állja körül az ügyesebb korcsolyázót a nagyközönség is, ami engem most feszélyez. Valóban! E délután egyedül azért mentem ki az egyleti-jégpályára, hogy e pár sort megírhassam.

A közönség már oszladozik, a zenekar utolsó darabját játssza, néhány perc múlva a villanylámpákat és a száz meg száz színes lampiont, melyek a korláton függnek, kioltják, az egyleti-jégpályát bezárják: de nyitva marad a szép tó szabad jege, melyre a telihold hinti szelíd sugarait. Amíg hullámzó embertömeg környezett, amíg az éles zsivaj tartott, amíg jókedvű arcokat láttam: képtelen voltam teljesen átengedni magamat azon édes emlékeimnek, amelyek a jégpályához fűznek. Másnak a táncteremhez, a szalonhoz, valamelyik sétához, vagy pedig erdei-mulatsághoz van legszebb emléke csatolva, nekem a jégpályához.

Mint láthattuk, Szekrényessy már a pesti korcsolyázás hőskorában is bátran űzte e nagyszerű téli sportot. Ismert sportemberként pedig harcos tollal, tevékenyen népszerűsítette a korcsolyasportot, de különösen a még mindig előítéletektől terhelt női korcsolyázás érdekében szállt síkra. 

Szekrényessy Kálmán gyermekkorában még a hölgykorcsolyázás jószerivel ismeretlen fogalomnak számított. Ennek ellenére, ha némelykor mégis megjelent a jégen egy-egy jobb társadalmi állású leány, a sajtó már másnap – elrettentő példaként – hírt hozott az eseményről: „A Városerdőben reggeltől-estig lehet most korcsolyázókat látni. Tegnap három fiatal hölgy is kitünteté magát ez ügyességben. Ez igen hasznos lehet, hanem nem nagyon szép.” 

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!